3 Ekim 2012 Çarşamba

Bir Tavuk Masalı




1 bütün tavuk alınır; yaklaşık 2 litre suda, patates, havuç, soğan, maydanoz dalları veya defneyaprağı ile lime lime olana kadar haşlanır…

Dileyen, düdüklü tencere de haşlayabilir ama ben her daim yemeğimle iletişim kurmayı, pişerken geçtiği evreleri görüp yemeğimi kendi kontrolümde pişirmeyi, arada bir tenceremin kapağını açıp, koklayıp, içine ruhumu katmayı sevenlerdenim. Bu yüzden düdüklü tencerelerle pek bir muhabbetim yok. Bir ara sevgili Dilkan ablanın hediye ettiği düdüklü tencereyi, bir müddet misafir ettim mutfağımda ama olmadı… Bir türlü anlaşamadık kendisiyle, ama hakkını yiyemem, hünkârbeğendi yapmak için bir defa kullanmıştım, dana etini sertleştirmeden hakkını vererek pişirmişti… Neyse dağıttım yine sanırım mutfağı, gelelim bizim tavuk masalına,

TAVUKLU SEBZE PÜRESİ: Haşlanan tavuk, süzgeç yardımıyla süzülür, süzgecin üzerinde kalan sebzeler, dilenirse içine bir miktar tavuğun göğüs etinden de eklenerek püre haline getirilir. Damak tadınıza göre içine tuz, karabiber ve dilediğiniz baharatları da ekleyebilirsiniz… Ve o gün ki yemek menünüzde garnitür eşliğinde bu püreyi kullanabilirsiniz…

TAVUK SUYUNA MISIRLI ÇORBA:
½ çorba kaşığı tereyağını hafifçe eritin, üzerine 1 çorba kaşığı un serpiştirin, tereyağı tamamen eriyip, birazcık kavrulunca, 2 su bardağı ılık suyu yavaş yavaş ilave edin. Eğer topaklanırsa blender yardımıyla çırpabilirsiniz, daha sonra içine 2 su bardağı kadarda haşladığınız tavuğun suyundan ilave edip, 1 avuç tel şehriye ekleyerek şehriyeler yumuşayıncaya kadar kaynatın. Bu arada haşlanan tavuğun beyaz etinden bir kâse kadar tel tel parçalar ayırın ve kaynayan çorbanıza ilave edin, daha sonra 2-3 çorba kaşığı haşlanmış mısır, bir miktar tuz ve karabiberde ekleyin. Bir kâse içersinde bir yumurta sarısı ile yarım limon suyunu (limon çok suluysa, çeyrek limon) çatalla çırpın ve terbiyesini hazırlayın. Kaynayan çorbanızın sadece suyundan 1 yemek kaşığı kadarını terbiyenin içine yavaş yavaş ilave ederek karıştırın, bunu birkaç kez daha tekrarladıktan sonra, kâsedeki terbiyeyi tencereye yavaş yavaş boşaltın ve karıştırın, yaklaşık 5-6 dakika daha kaynadıktan sonra çorbanızı ocaktan alabilirsiniz.

Üzerine, ince kıyılmış maydanoz ve değirmenden çekilmiş karabiber ilave ederek servis yapabilirsiniz…

ANNE BULYON: Kalan tavuk suyunuzu buzluk kalıbına doldurup, derin dondurucuda, daha sonra pilavlarınızda ve çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Bu arada biraz donduktan sonra, buzluk kalıbını buzdolabı poşetine koymayı unutmayın, buzluğunuzdaki yiyeceklerin kokuları birbirine karışabilir ayrıca yağlı olduğu için dolabınızı da kirletebilir. Hep merak etmişimdir belki vardır ama varsa da ben bugüne kadar görmedim, neden buzluk kalıplarının üstü açıktır hep, şöyle kapaklı buzluk kalıpları yapsalar olmaz mı, buzluk poşetleri de fana değil ama kapaklı buzluk kalıbı olsa fenamı olurdu…

Ve o gün ben haşladığım tavukla, hafif nezle olan Rüzgâr için mısırlı tavuk çorbası, kendim içinse haşlanmış tavuk eti parçalarıyla güzel ılık bir salata hazırladım. Kalan tavuk suyumu da buzluğa kaldırdım. Sizler dilerseniz, nohutlu ve tavuklu pirinç pilavı da yapabilirsiniz, oda bizim mutfakta çok sevilen lezzetlerden bir tanesi…

Aslında bu masal uzar gider ama benim tavuk bitti. İnce sivri olan kemiklerini ayırdıktan sonra kemik ve kalan derileni de komşum olarak gördüğüm yan bahçede yaşayan sokak köpeklerine ikram ettim,

Not: Belki biliyorsunuzdur ama paylaşmak istedim, ister evinizdeki petlerinize olsun isterse sokakta yaşayanlara, kalan tavuk parçalarını verirken lütfen o sivri kısımlarını ayırın da verin, zira ciğerlerine yada boğazlarına batıp enfeksiyona ve daha da kötü sonuçlara neden olabilir…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder