25 Ekim 2012 Perşembe

Haşhaşlı Revani



Yine bir bayram arifesindeyiz, fırınımda pişen haşhaşlı revaninin kokusu, son anda iptal olmak zorunda kalan sürpriz ve anlamlı bayram ziyaretimizin burukluğunun izlerini silmeye çalışıyor…


Hazırlanan eşyaların ve yapılan planların yarım kalmış burukluğuyla girdiğim mutfağımda, yapımı kolay ve lezzetli bir tatlı hazırlamak istedim. Zira bu bayram evde olmayacaktık ve bu yüzden hiçbir hazırlıkta yapmadım.

Çırptığım yumurtaların köpüklerinde, çocukluğumdaki bayramları hayal ederken, artık bayramların birçoğumuz için tatilden başka bir anlam ifade etmediğini düşündüm ve daha birkaç gün öncesinde gazetelerdeki sayfalar dolusu tatil ilanları geldi gözümün önüne. Bunca ilan elbette ki arz talep dengesinde doğuyor ve bizlere farkında olmadan bayramlarda tatile gitmeyi güdülüyor. Elbette tatile çıkmaya fırsat bulamamış kişiler için, vesile olabilir, uzun bayram tatilleri. Ne var ki birçoğumuz tatil planlarını yaparken yanı başımızdaki, ya da bir uçak bileti uzaklığımızdaki büyüklerimizi hep göz ardına, gönül ardına bırakıyoruz. Kim bilir bizler o tatil hayallerini kurarken onlarda, çalacak bir kapı ziline, bir arabanın evlerinin önüne gelip durma sesine kulak kesilip; acaba oğlum, kızım, torunum gelecek mi, kapımı çalacaklarmının hayalini kuruyorlardır… Üstelik sizin tatile çıktığınızı bildikleri halde!

Dilerim bu bayram çalınmayı beklenen o kapılar her zamankinden çok daha fazla çalınır. Ailecek oturulur o bereketli bayram sofralarına. SMS mesajları yerine telefonlar açılır uzaklardaki dostlara, sıcak bir merhabayla kutlanır bayramlar… Kaybedilenler dilerim yerinde ziyaret edilir, dualar okunur, kabirler çiçekler açar… Dilerim bu bayram tüm sevdikleriniz sizinle olur. Birlikteyken, sağlıklıyken, hayattayken kıymetler bilinir…

Kimbilir bu tatlıda beklenmedik sürpriz bir misafirle paylaşılır ve daha da tatlı olur…

HAŞHAŞLI REVANİ : (oktay usta)

MALZEMELER:


3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı süt

1 su bardağı irmik

1 su bardağı haşhaş

1,5 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

ŞERBETİ İÇİN:

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Bir çay kaşığı limon suyu

HAZIRLANIŞI:

Önce şerbet malzemelerini bir tencereye koyun, kaynamaya başlayınca orta ateşte 5-6 dakika kaynatın ve limon suyu ekleyip ocaktan alın.

Şekeri ve yumurtayı mikserle 4-5 dakika çırpın.

Sütü ve sıvıyağı ekleyip, tel çırpıcıyla malzemeler karışana kadar çırpın.

Kuru malzemeleri de ekleyip, tel çırpıcı ile tüm malzemeleri karıştırın.

Yağladığınız kalıba hamuru boşaltın. (ben 28x28 kare borcam kullandım)

Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Kek pişirir gibi kürdan kontrolü yaptıktan sonra fırından çıkarabilirsiniz. Üzeri hafif kızarsın, içi pişmeden üzeri fazla kızarırsa alüminyum folyo ile üzerini kapatabilirsiniz.

Fırından çıkardıktan sonra biraz ılıklaşmasını bekleyin ve dilimlere kesin.

Şerbeti ilave edin, şerbeti çekene kadar dinlendirdikten sonra, buzdolabına kaldırın.

Ben resimdeki gibi dondurmayla servis yaptım, sade dondurma gerçekten bu tatlıya çok yakışıyor ve tadını daha da ortaya çıkarıyor… Yerken ağızda, çıtır çıtır  lezzet saçan haşhaşlar, bir tatlıya bu kadar mı yakışır dedirtiyor insana...

Sevgiyle.... Afiyetle....Mutlu bayramlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder