Yağmur toprağa karışıyor… Bodrum bütün bir yazın terini, tozunu atmaya çalışıyor… Toprak, evladına kavuşmuş ana gibi yağmuru bağrına basıyor, bağrına bastıkça havaya yayılan hasret kokusu, yarı açık penceremden, mutfağımda pişen yazdan kalan son lezzetlerin kokusuna karışıyor…
Gökkuşağının renkleri gibi bahçenin bir orasına bir burasına yayılmış Rüzgâr’ın oyuncakları toplanmış, bir köşede yağan yağmurdan nasibini alıyor, son dakika da toplanmış koltuklar, salıncaklar, minderlerse bütün bir yazın yorgunluğunu atmaya hazırlanıyorlar. Bahçede sonbahar telaşı, evdeyse hala yazdan kalma yemekler direniyorlar yaza veda etmemeye…
İşte o lezzetlerden bir menü…
- Közlenmiş Patlıcanlı Karnıyarık
- Kabak Çiçeği Dolması
- Zeytinyağlı Bamya
Bugün ilk olarak;
MALZEMELER
8 adet orta boy karnıyarıklık patlıcan
2 adet kuru soğan
6 yemek kaşığı orta yağlı dana kıyma
1,5 yemek kaşığı salça
8 diş (iri) sarımsak
1 tatlı kaşığı kuru **Reyhan
½ çay kaşığı karabiber
2 domates(1 tanesi içine)
3-4 adet yeşilbiber
2 su bardağı sıcak su
Maydanoz
HAZIRLANIŞI
Patlıcanları kendi usulünüzce közleyin ve soğumaya bırakın. Ben bu açıdan kendimi şanslı hissediyorum. Çünkü, tüplü barbekü kullanıyorum. Mangal ateşini aratmayan lezzetlerde et, balık, közleme hatta güveç yapmak için oldukça kullanışlı, temiz ve sağlıklı bir yardımcı... Eğer balkonunuzda veya terasınızda uygun yeriniz varsa, hiç düşünmeden alın derim pişman olmazsınız.
Kıymayı suyunu çekene kadar kavurun, kavrulan kıymaya irice doğradığınız soğanları ve sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edin. Bu arada salçayı da ekleyip, soğanların rengi salçaya dönene kadar güzelce kavurun daha sonra, kabuklarını soyduğunuz ve ince doğradığınız domatesleri ilave edin, domatesler piştikten sonra, baharatlarını ve tuzunu da ekleyin, birkaç dakika daha kavurduktan sonra, kaynamış suyu ekleyip 5 dakika kadar daha pişirin. (Suyun çok olması sizi yanıltmasın, patlıcanları fırına koyarken bu suyu kullanacaksınız.) En son kıyılmış maydanozu da ekledikten sonra ocaktan alabilirsiniz.
Önceden közlemiş olduğunuz ve soğumaya bıraktığınız patlıcanların kabuklarını soyup çok derin olmayan bir fırın kabına yerleştirin. Patlıcanların ortalarını bir çatal yardımıyla açarak, içlerine biraz tuz ve çok az şeker serpin. Hazırladığınız içten aldığı kadar, yaklaşık 2 yemek kaşığı patlıcanların içine koyun. Kıymalı harçtan kalan suyu da süzerek patlıcanların üzerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 20-25 dk. Yemek suyunu çekip, yağına düşene kadar pişirin.
FARKLI PİŞİRME ÖNERİSİ : Dilerseniz patlıcanların üzerine fırından çıkarmadan 7-8 dk önce, dil peyniri veya rendelenmiş kaşar peyniride ekleyebilirsiniz, eğer peynir ekleyecekseniz domates ve biberide bu aşamada koyabilirsiniz.
**REYHAN:
Fesleğengillerden, mis kokulu, rahiyalı bir bitki. Özellikle patlıcan yemeklerine, çok yakıştığını düşünüyorum. Aramotik, baskın tadı yüzünden eşim çok fazla sevmediği için maalesef salatalarımda çok fazla kullanamıyorum ama kurutulmuş olarak yemeklerime ekliyorum. Taze olarak sevmeyen eşim yemeklerdeki tadını anlamıyor ve çokta lezzetli buluyor. Eğer sizde taze olarak tüketmekten hoşlanmıyorsanız, kurutup yemeklerinizde baharat olarak, kullanabilirsiniz. Patlıcan başta olmak üzere bulgur pilavına da çok yakıştırıyorum bu oryantal tadı…
sevgılı Beyusum cok guzel oldu emegıne saglık bu tarıf artık evımızde:)
YanıtlaSilafiyet olsun canım svglr...
YanıtlaSil