5 Kasım 2012 Pazartesi

Dondurmalı İrmik Helvası


Aylardan Kasım ama Bodrum’da Sarı Yaz direniyor, kapıda bekleyen sonbahara yerini teslim etmeye… Tıpkı Palamut’un mevsimi gelen bıçkın Lüfer’e direnmesi gibi… Güneşte ısınan kum neredeyse çıplak ayaklarımızı ısıracak kadar hala sıcak…

Ve ben bugün sonbahara inat, fırından yeni çıkmış puaça tadındaki bir günde Kasım ayında denize girmenin keyfine varan şanslı kişilerden biriyim…


Eylül ayında bile almadığım kadar, keyif alarak yüzdüğüm deniz sonrası; Güneşin tenimi kavurmadan, araya güneş kremi katmadan beni sarmasına, bir bardak yeni demlenmiş çay eşliğinde teslim oldum… 


Eğer, bugün hayatımın son günü olsaydı ‘ o gün böyle bir gün olmalıydı diye düşündüm… Sevgili eşim ve oğlumla gözlerimi açarak güne başlamak, çocukluğumdan buyana vazgeçilmezim bisiklete binmek, denize girmek… Yüzmek… Bir fincan taze demlenmiş çay eşliğinde Bodrum’da İzmir gevreği lezzetinde simitle kahvaltı yapmak, hala yazdan kalma tazelikte ki sebzelerimi akşam yemeği için, bahçemizin kıymetlisi zeytin ağacının gölgesinde Rüzgâr’la birlikte, çimlerin üzerine serdiğim, rengârenk örtü üzerinde piknik yapma formatında hazırlamak… 

Sevdiğim yemekleri, sevdiklerim için pişirmek ve yarın uzun bir aradan sonra mamişin Bodrum’a gelecek olmasını bilmenin kalbimde yarattığı sıcaklık… 

İşte böyle geçen bir günün finalini en sevdiğim tatlılardan birini hazırlayarak yapmak istedim

Dondurmalı İrmik Helvası… 


Sıcakla soğuğun birlikteliği bu kadar mı lezzetli olabilir…Denenmemiş mutfaklara, tatmamış damaklara işte tarifi...

MALZEMELER

120 gr tereyağı

2 su bardağı irmik

2 su bardağı sıcak su

1,5 su bardağı ılık süt

1,5 su bardağı şeker

2 yemek kaşığı çam fıstığı

Sade dondurma ve tarçın

HAZIRLANIŞI

Tereyağını eritip, irmik ve çam fıstıklarını renkleri değişip, bronzlaşana kadar kavurun,

Önceden ısıttığınız sütü ve suyu kavurduğunuz irmiğe ekleyin,

Tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekmesini bekleyin,

Suyunu çeken irmiğe şekeri ilave edip karıştırın, üzerine pilavda olduğu gibi kâğıt havlu kapatıp, ocaktan alın ve 10 dakika demlenmeye bırakın…

Bir kâse helvanın içine sakladığınız bir top dondurmayla servis yapın, yerken helvanın ortasına gizlenmiş dondurmayı sobelemeyi ve de üzerine tarçın serpmeyi unutmayın…

5 yorum:

  1. ben yedim nefis bir şey.ellerine sağlık annem.

    YanıtlaSil
  2. anlatımınıza bayılıyorum. allah aile bütünlüğünüzü korusun.

    YanıtlaSil
  3. gelip bu helvayıda rüzgarıda yıyebılırım beyusum:)
    ikiside lezız gözukuyorlar:))

    YanıtlaSil