Kapluşu, kaybettiğimiz ve kendime küstüğüm o gün. Çok sevdiğim mutfağıma bile girmek istemez bir halde, bir gece önceden çözülmesi için dondurucudan çıkardığım kıyma bana, ben kıymaya bakıp acaba ne yapsam diye düşündüğüm ama hiç bir şey yapmak istemediğim, o buruk günde yaptığım bir köfte bu…
Anlıkta olsa, tüm kederimi üzerimden aldı ve başladım oğlum için ‘Canım Annem Köftesini’ yapmaya. Belki de Rüzgar, ona çok ihtiyacım olduğunu hissetmiş olurcasına, bir anda gelip bana, canım annem diye seslenmeseydi, bu köftenin adı sebzeli ızgara köfte olabilirdi... Daha önce de özellikle oğlum için, değişik sebzelerle hazırladığım köftenin tarifini vermeden önce;
Sevgili eşim ve oğlumun büyük bir keyifle yemelerini referans olarak verebilirim…
MALZEMELER
250-300 gr kıyma
1 orta boy soğan
1 orta boy patates
1 orta boy havuç
1 orta boy kabak
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1/2 su bardağı galeta unu veya bayat ekmek içi
½ çay kaşığı karabiber
½ çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı nane
1 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı su
HAZIRLANIŞI
- Soğan ve diğer tüm sebzeleri irice rendeleyin,
- Galeta ununun üzerine, yoğurt ve suyu ekleyip unun biraz kabarmasını sağlayın,
- Kıyma ve diğer tüm malzemeleri de ekleyip, elinize yapışmayacak kıvama getirine kadar yoğurun,
eğer galeta unu, yada ekmek oranı yetersiz gelirse ekleyebilirsiniz, - Dilediğiniz şekli verip, çok az yağlanmış tavada, önce yüksek ateşte her iki tarafını 2 ‘er dakika pişirin, daha sonra kısık ateşte her iki tarafı da kızarana kadar pişirin.
Not : Belki birçoğunuzun bildiği bir bilgi olabilir, ama bilmeyenler için paylaşmak istiyorum; Ben, tüm et ve köftelerimi öncelikle yüksek ateşte her iki tarafını dağlayarak, daha sonra kısık ateşte yavaş yavaş içlerini pişirerek hazırlıyorum. Böylece et yada köfteler kurumuyor, yumuşak ve daha lezzetli oluyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder